Eмисия новини
от 23.00 часа

Божидар Йотов: "Очаквам през 2012 г. да пътуваме по автомагистрала "Тракия"

Снимка: БГНЕС

Засега спазваме всички срокове, така че да се случи това, което няколко правителства преди нас не успяха да направят, заяви Божидар Йотов, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", по повод първата копка за новата отсечка на автомагистрала "Тракия" от Нова Загора до Стара Загора. "Ние бяхме предвидили всички рискове, всички неща, които трябва да се случат, събрахме цялата информация, ангажирахме всички държавни органи, така че да работим по нашата програма. Осигурихме финансирането, то е обезпечено освен по линия на Оперативна програма "Транспорт" и с постановление на правителствто за осигуряване на средствата. Освен това успяхме да подпишем и договор с управляващия орган за безвъзмездна помощ. До 30 дни изпълнителят ще получи 5% аванс от сумата, която е близо 138 млн. лв., а до края на годината планираме да бъдат разплатени около 30-35% от парите", каза Йотов. Той добави, че парите от бюджета ще се ползват при забавяне или проблеми с евросредствата. "Характерното тук е, че по договора цената и срока за изпълнение на обекта не могат да се променят с анекси, което за нас гарантира както това, че няма да се промени цената, няма да бъркаме в джоба на данъкоплатците, европейските и българските, така и че ще завършим в срок това, което сме обещали", каза още Йотов.

Всички следващи търгове вървят по график така, както сме обещали, справили сме с отчужденията на основното трасе, справяме се с археологическите работи и всичко върви по плана, който сме дали на правителството, добави председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" по повод следващите лотове от строежа на автомагистралата. "Нямаме притеснения от гледна точка на сроковете. Мисля, че документацията е направена добре, пуснато е строителството на лот 3, пусната е процедура и за лот 4 и за надзори, така че всичко, което сме обещали, е по план ... Аз очаквам и по лот 3, и по лот 4 процедурите да не закъсняват, така че през 2012 г. да пътуваме по автомагистрала "Тракия", което ще ме направи още по-радостен от първата копка", посочи той. 

Съществуват ли рискове, които могат да забавят строежа на лот 2 от автомагистрала "Тракия", кога ще бъдат отворени финансовите оферти за лот 3, какво се прави за започването на отсечката Калотина-София, изевстна още и като "Лот 0", ще има ли нови проекти за изграждане на пътища по програма "Регионално развитие", ще се забави ли изграждането на автомагистрала "Марица" заради проблема с подземните водоизточници и ще има ли допълнително споразумение за автомагистрала "Люлин" можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Божидар Йотов.

Още от
Петър Бунев

Какви са проблемите в БДЖ

публикувано на 16.10.19 в 14:45