Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ямболският съд ще се произнесе по делото за катастрофата на връх Бакаджика

В 16 часа Ямболски окръжен съд ще произнесе присъдите по делото за катастрофата на връх Бакаджика, при която на 28 май миналата година загинаха 18 души. Прокуратурата поиска 22 години затвор за собственика на автобуса и 15 години за шофьора, извършил фаталния курс. Заседанието продължи повече от 12 часа, бяха изслушани пледоариите на защитниците на двамата обвиняеми.

Адвокатът на шофьора поиска оправдателна присъда за своя подзащитен Господин Господинов. Според адвокат Гърдева, шофьорът не е знаел за повредата в спирачната система и е направил всичко възможно, за да овладее превозното средство. След като е ползвал трите спирачки, той е насочил автобуса към крайпътни дървета, за да избегне още по-голяма трагедия.

В показанията си пред съда, собственикът на автобуса Слав Славов е категоричен, че автобусът по време на инцидента е бил с изправна спирачна система, тъй като само 16 дни преди катастрофата е преминал технически преглед. Според Славов причина за инцидента е съвкупност от нещастни случайности, както и неадекватната реакция от страна на шофьора.

Собственикът на автобуса и шофьорът са обвинени в смърт по непредпазливост на повече от едно лице и немарливо изпълнение на служебните задължения.

По публикацията работи: Даниела Костова - кор. на БНР в Ямбол
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна