Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митко Димитров: "Търси се ефект, който да спаси системата"

Снимка: БГНЕС

Не знам дали трябва да се поставят така нещата - или вдигане на ДДС, или съкращаване на администрацията, въпреки че в последните дни се разглеждаха точно по този начин, заяви в предаването "12+3" Митко Димитров, директор на Икономическия институт към БАН. "Аз смятам, че е добре, че засега поне правителството се е отказало от вдигането на ДДС", каза Димитров.

Според него отдавна се говори, че в определени области администрацията е прекалено раздута. "Моите надежди са свързани с това: да не се прави еднакво, поголовно, навсякъде поравно съкращения. Действително да се направи една оценка на дейностите, разходите, които се правят, към резултатите, които се получават, за да се видят тези звена, които са неефективни и там да бъдат направени съкращения, т. е. това да се използва, за да се направи по-ефективна самата администрация. Вярно е, че изисква време, вярно е и, ... че съкращенията обикновено са свързани с допълнителни разходи, т. е. през първите месеци не може да се очаква реално да има някаква икономия, но все пак това е добро за икономиката като цяло, защото колкото и на пръв поглед да звучи парадоксално, добрата администрация е фактор за развитието на икономиката", добави директорът на Икономическия институт към БАН. Той се съгласи, че при тази мярка много семейства ще останат без работа в кризата и едва ли ще бъдат доволни, но в края на краищата се търси ефект, който да спаси системата. "В случая се говори за мерки, които да ни позволят ситемата да не се разпадне. А пък тези хора биха могли да си намерят - наистина, не в момента - да си намерят друга работа, където да бъдат по-полезни", посочи Димитров.

Кога могат да дадат ефект мерките по съкращаване на администрацията и от какво зависи излизането ни от кризата можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Митко Димитров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна