Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Велев: "Приходите в бюджета за април надхвърлиха разходите"

Снимка: БГНЕС

Основното е запазване на данъците, което ние подкрепяме като работодатели, и за заздравяване на фискалната позиция - намаляване допълнително на харчовете на бюджета, на публичните разходи, заяви в предаването "Нещо повече" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), по повод заявеният отказ на правителството от увеличаване на ДДС и обявеното намаляване от 20% на разходите в бюджетните организации. "Много беше изприказвано по въпроса до какво може да доведе покачването на ДДС, а именно увеличаване на цени, на инфлация, свиване на потребление, ръст на безработица, нарастване на сив сектор. Затова за нас това не е добра мярка и ние подкрепяме правителството в усилията му да запази стабилна данъчната система. Това е и важен фактор за привличане на инвеститори и с цената на едно наистина горчиво лекарство - намаляване на публичните харчове", каза Велев.

Той посочи, че в индустрията това е станало още през миналата година, като разходите, включително за възнаграждения, са намалели с около 30%. "Така че просто в момента нещата отиват на местата си. При едни намалели бюджетни приходи е справедливо кризата да бъде разпределена по този начин, като се намалят и разходите на държавата ... Допълнително трябва да отбележим, че се вземат и мерки за насърчаване на икономиката, за съживяване на икономиката и вече има и първи такива признаци. От няколко месеца имаме ръст на износа", посочи председателят на АИКБ. Той уточни, че износът нараства пети пореден месец, а има и други признаци на съживяване. "Безработицата трети пореден месец се запазва на едно ниво и даже има лек спад, а днес излязоха данни, че за месец април имаме на консолидирана основа превишаване на приходите в бюджета над разходите с 213 млн. лв., т. е. това са вече 3 птички, които може би все пак правят пролет", смята Велев.

Според него много е важно заявлението, че вече няма да се говори за увеличаването на един или друг данък, защото постоянното говорене за промени в данъчната система наистина разколебава инвеститорите. "Трябва да отбележим, че напоследък имаме дори отрицателен приток на чуждестранни инвестиции", посочи той. По повод забележките на Международния валутен фонд за ръст у нас на нестандартните кредити Велев заяви, че банковата система у нас е стабилна и капиталовата адекватност на банките е добра.

Кои от 60-те антикризисни мерки на правителството са в подкрепа на бизнеса и капиталовия пазар, колко важно е те да бъдат предложени бързо и уточнени ли са сроковете за прилагането им можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Васил Велев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени