Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ганев: Банковата ни система е достатъчно стабилна към този момент

Към момента банковата система в България е достатъчно стабилна, коментира Петър Ганев вчерашното предупреждение на МВФ за възможен обрат в поведението на някои чужди банки у нас.

Петър Ганев: Тя дори и да е имала някакви по-тежки моменти, те като че ли отминаха. По-скоро вече се пренесоха проблемите на някаква икономическа основа под формата на безработица и т.н. Сега има някакви лоши кредити, но те продължават да бъдат на нива, които не могат да ни стреснат. Отделно това е и сфера, която се наблюдава доста изкъсо от централната банка, която в последните години, а и сега в кризата продължава да се държи доста добре. И ми се струва, че там наистина повод за притеснение няма.

Според Петър Ганев от Института за пазарна икономика изцяло работещ сценарий, който да пресече всички злоупотреби с болничните, не може да бъде намерен. Според него добре е да се търси разумен и икономически обоснован вариант, а евентуалните нарушения да бъдат атакувани директно.

По отношение на съкращенията в администрацията, икономистът е на мнение, че освен свиването на щата на калпак, другата възможност е да се направи анализ на ниво вицепремиери плюс министри, който максимално бързо да открои кои административни звена са раздути.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени