Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания не е искала заем от ЕС и няма опасност да изпадне в криза

Испанският вицепремиер Мария де ла Вега направи телевизионно обръщение, в което опроверга слуховете, че страната й се опитва да получи заем за милиарди евро от ЕС и може да изпадне в криза, подобна на гръцката:
"Испанските задължения в публичния сектор са с 20 процента по-малко от средните за Европа. В Испания ние не се страхуваме от подобна зараза. Испания винаги е изпълнявала задълженията си"

Въпреки уверенията на испанския вицепремиер в икономическата стабилност на страната, финансовите пазари в Испания и Португалия продължиха да вървят надолу, а кредитната агенция "Мудис" съобщи, че ще предложи кредитния рейтинг на Лисабон за понижение.

Президентът на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер изключи опасността от разпространение на гръцката криза към други страни като Испания или Португалия, както и всякаква хипотеза за разпадане на еврозоната. "Мисля, че Испания и Португалия не са в ситуация, която би могла да бъде сравнена с положението в Гърция. Така че не виждам обективно обоснована опасност от разпространение", посочи Юнкер. Той ясно отхвърли и вероятността от разпадане на еврозоната.

В същото време група германски икономисти възнамеряват да оспорят в съда решението на германския парламент да отпусне помощ на Гърция, ако то бъде прието на вота в петък. Икономистът Вилхелм Ханкел обяснява, че подобно решение ще е много опасен прецедент, който може да повлече след себе си и други: "Не става дума само за една държава. След Гърция ще дойде Португалия, после Испания и Ирландия. Пресметнах на колко ще възлязат дълговете само на тези държави. Това са повече от два трилиона евро. Европа не може да си позволи това, данъкоплатците ни не могат да платят толкова."

По публикацията работи: Световните агенции

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени