Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първанов: Модернизацията е процес без алтернатива

Процесът на модернизация трябва да продължи. Това каза президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов в празничното си слово по случай армейския празник. На столичния площад "Княз Александър І" президентът прие военния парад на представителните части на българската армия.

Кратък военен парад, само представителни части без техника видяха тази година столичани. Парад, който препрати към стародавната традиция от 1880 година, когато за първи път започва да се чества военният празник Гергьовден.

Три хеликоптера предшестваха военния строй заради кризата. Други военни машини нямаше. В словото си президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов напомни:

Модернизацията е процес без алтернатива. И затова аз искрено се надявам, че решението, което беше взето от правителството вчера за актуализация на бюджета, в това число и с продължаване на основни проекти по модернизацията, е решение, което ще бъде подкрепено при актуализацията на бюджета и от българския парламент.

Трябва да опазим въоръжените сили от политически противоборства, посочи държавният глава.

Най-новата ни история, последните десетина години учат, че тогава, когато е имало една висока обществена подкрепа, тогава, когато е имало политически консенсус или във всеки случай висока степен на политическо съгласие, това е време на възход, на утвърждаване, на развитие на българската армия.

Мотивацията на военните не се свежда само до тома колко ще получават те, посочи президентът.

Но мотивацията разбира се не е само сведена до заплатите, до доходите, до социалното осигуряване. Мотивацията е и преди всичко възможност, перспектива за професионално развитие, за утвърждаване на новия авторитет на офицерите и войниците.
По публикацията работи: Добромир Видев - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени