Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовият министър Папаконстантину защити мерките за икономии

Безпрецедентните мерки за икономии на гръцкото правителство са "единственият начин да бъде избегнат банкрута", заяви финансовият министър Георгиос Папаконстантину. Папаконстантину направи това изявление пред парламента преди началото на гласуването на законопроекта, който предизвика масови безредици в страната. "Единственият начин да избегнем банкрута е да приемем финансовата подкрепа на ЕС и МВФ, която възлиза на 110 милиарда евро, а условието за това е да приемем тригодишен план за икономии", каза Папаконстантину. 

По време на парламентарното обсъждане на правителствения план за строги икономии гръцкият министър на финансите подчерта, че програмата за икономии е "последната карта на страната", за да се съвземе и да предприеме големи реформи, необходими за извършаване на промяна на държавата. След като критикува остро предишното дясно правителство, обвинявайки го изцяло за сегашната ситуация, Папаконстантину поиска подкрепата на всички гърци и на ЕС и на МВФ, за да има време да бъдат осъществени промените.

Гръцкият парламент трябва да гласува днес програмата за икономии. Управляващите социалисти имат абсолютно мнозинство от 160 места в 300 -членния парламент.

По публикацията работи: Франс прес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени