Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН подкрепя превръщането на Близкия изток в безядрена зона

Петте страни-постоянни членки на Съвета за сигурност при ООН в декларация, разпространена на провеждащата се в Ню Йорк 8-а конференция за преглед на Договора за ядрено неразпространение, изразиха подкрепата си за установяване на зона, свободна от ядрено оръжие в Близкия изток.

В Израел се опасяват, че ще се засили натискът върху страната за присъединяване към Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция се ангажират в декларацията си с пълното прилагане на резолюцията от 1995 г. на Договора за ядрено неразпространение за Близкия изток и подкрепят усилията в тази насока. Те са готови да обмислят всички съответни предложения по време на Конференцията на 189-те държави, подписали Договора.

През 1995 г. арабските страни приеха подновяването на Договора за неразпространение именно защото беше приета резолюция за превръщане на Близкия изток в безядрена зона, което предполага Израел да изостави ядрения си арсенал.

Арабските страни обаче отказват всяко свързване на безядрената зона с мирния процес в района, те не приемат да станат отново заложници на евентуален неуспех в мирния диалог. Освен това, според тях, е неприемливо да се постави равенство между ядрената програма на Иран и израелския ядрен арсенал, пазен в тайна.

Същевременно, в писмо до външните министри на 151 страни-членки на Международната агенция за атомна енергия, нейният генерален директор Юкия Амано иска съдействие, за да бъде убеден Израел да се присъедини към Договора за неразпространение и да разреши мониторинг на ядрените си обекти.
По публикацията работи: Бисерка Григорова - кор. на БНР за Близкия изток

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна