Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гордън Браун обяви готовност за преговори с либералдемократите

Британският министър-председател Гордън Браун заяви, че опозиционните партии на консерваторите и либералдемократите трябва да обсъдят възможността за съставяне на общо правителство.

В първото си изявление, след като стана ясно, че нито една партия не получава необходимото мнозинство в парламента, Браун посочи: "Резултатите от тези парламентарни избори ни поставиха в непозната ситуация за това поколение на политически ръководители, в която нито една партия не получава абсолютно мнозинство и не може да състави правителство на мнозинството."

Браун подчерта, че в случай на неуспешни преговори между консерваторите и либералдемократите, неговата Лейбъристка партия има готовност за преговори с представителите на Ник Клег в търсене на двустранно споразумение. "От моя страна, трябва да подчертая, че бих искал да се срещна с всеки от ръководителите на двете партии. Ако консултациите между г-н Камерън и г-н Клег не се увенчаят с успех, естествено ще имам готовност да разговарям с г-н Клег в областите, в които може да се постигне споразумение между нашите партии. Центърът на подобни дискусии може да бъде в две области: плана за гарантиране на икономическата стабилност, по който имаме обща позиция, както и плана за мащабни политически реформи, включително промени в избирателната система."

Браун посочи още, че подкрепя идеята за провеждане на референдум за реформиране на избирателната система.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - Би Би Си, Франс прес

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна