Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баку предлага половината газ за "Набуко"

"Азербайджан може да осигури 50 на сто от природния газ, необходим за проекта "Набуко". Знаем,че турската страна отдава голямо значение на този проект," заяви първият помощник на азербайджанския президент проф. Али Хасанов в изказване пред участниците в 13. икономическа конференция "Евразия", която се проведе в Истанбул.

Проектът "Набуко", който се предвижда да доставя природен газ за Европа през Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия бе сред главните обсъждани теми на конференцията.

Баку има готовност да доставя природен газ за Набуко,от едно от находищата в Шахдениз ,но през Турция. "За нас е важно Турция да се превърне в енергиен терминал за региона," допълни Хасанов.

Тези дни енергийните министри на Турция и на Азербайджан се договориха за намаляване на цената на газа за Турция. Турският министър на енергетиката Танер Йълдъз не уточни договорената цена, но се говори, че става дума за 1 млрд. долара задължения на турската страна, когато Баку вдигна цената на газа като ответна мярка срещу опитите за бъдат затоплени отношенията между Армения и Турция.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган се предвижда да посети идната седмица Баку за подписване на нов договор за енергийно сътрудничество между Турция и Азербайджан.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - Истанбул
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна