Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриваме културен център в Белград

България ще открие културен център в Белград. Това стана ясно след срещата на четири очи на министъра на външните работи Николай Младенов със сръбския му колега Вук Йеремич.

Сградата, в която ще се помещава културния център е почти завършена. Досега такава институция в Белград не е имало. Откриването на културен център в сръбската столица е изключително важно и за връзките с българите в Сърбия, както и за контактите със сръбските интелектуалци.

Днес е вторият ден от посещението на Николай Младенов в съседна Сърбия. Основен акцент в програмата му ще бъдат днес срещите и разговорите му с лидерите на българската общност в Сърбия. Той ще приеме в Генералното ни консулство в Ниш представителите на партиите на българите в съседна Сърбия, както и ръководството на Националния съвет на българското малцинство в страната.

По време на политическите разговори в Белград Николай Младенов заяви, че между България и Сърбия в двустранен план текат преговори в много направления, давайки още веднъж ясно да се разбере, че страната ни е ангажирана с европейската перспектива, както на Сърбия, така и на останалите държави от западните Балкани.

Сред разговорите в Ниш външният ни министър ще посети доминирания от етнически българи град Цариброд.

Междувременно в интервю за "Хоризонт" Николай Младенов коментира, че предложеният от България на Македония Договор за приятелство не е условие за членството на Скопие в Европейския съюз. По думите му, обаче, този документ ще помогне много по пътя на западната ни съседка към европейското семейство. Едно от най-важните неща за европейската перспектива на всяка страна са нейните отношения със съседите, подчерта министърът.

Подробности от интервюто на Николай Младенов пред БНР

По публикацията работи: Николай Кръстев - кор. на БНР в Белград
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени