Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втората световна война ни научи на солидарност, заяви Дмитрий Медведев по случай 9 май

Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че Втората световна война е направила руската нация по-силна, а единният строй, в който воини от Русия и от страните съюзнички маршируват на Парада на победата в Москва, говори за общата решимост на държавите да бранят мира и да не допуснат преразглеждане на резултатите от войната. Това каза руският държавен глава в речта си на парада по случай 65-ата годишнина от победата над нацистка Германия на Червения площад.

"През 1945 г. бе постигната не само военна, но и голяма нравствена победа, обща победа. За нея се бориха всички народи от бившия Съветски съюз. Нашите съюзници я ускоряваха. И днес в тържествен парад ще преминат заедно войници от Русия, държавите от ОНД и страните от антихитлеристката коалиция. Този единен строй е свидетелство за общата ни готовност да браним мира, да не допуснем преразглеждане на резултатите от войната и да не допуснем нови трагедии," заяви руският президент. 

Медведев подчерта, че урокът, който светът е научил от Втората световна война е урок по солидарност: "Урокът от Втората световна война ни призовава към солидарност. Мирът винаги е бил крехък. Затова сме длъжни да помним: войната не започва изведнъж. Злото набира сила, особено ако отстъпваме пред него или го пренебрегваме. Само заедно ще можем да устоим на съвременните заплахи. Само на основата на добросъседството ще можем да решим проблемите на глобалната сигурност."

Паради по случай Деня на победата се състояха в повечето столици и големи градове на руските републики.

По публикацията работи: Русия 24
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени