Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продажбите на селскостопанска техника са намалели между 30 и 50 процента

Продажбите на селскостопанска техника в България са намалели средно между 30 и 50 процента, обявиха от Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА) на пресконференция преди откриването на международното селскостопанско изложение БАТА "Агро 2010".

Основната причина е в пълното изчерпване на резервирания бюджет по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства" от Програмата за развитие на селските райони на ЕС. Досега от нея са изразходвани 900 милиона лева.

Сега България със своя силно амортизиран селскостопански парк едва достига нивото от 1960 година. В ЕС един трактор обработва средно по 200 декара, у нас по 640. Темпът на подмяната на старата с нова техника е средно по 3-4 процента годишно.

През 2008 и 2009 година са закупени най-много нови машини, за да се запази положителната тенденция, са необходими още субсидии по мярка 121. Двеста милиона евро могат да бъдат пренасочени за усвояване, но след преговори с Брюксел, добра обосновка от правителството и в срок не по-малко от година и половина.

Един нов комбайн може да спести само от загуби на зърно средно по 80 хиляди долара. Осемдесет и седем фирми участват в изложението БАТА "Агро 2010", 300 водещи световни производители показват своята продукция, която може да бъде подложена на тестдрайв.
По публикацията работи: Венелина Попова - кор на БНР в Стара Загора
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени