Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СУ протестира срещу орязването на бюджета

Съветът на ректорите подкрепи утрешния протест в СУ "Св. Климент Охридски". Протестът ще бъде срещу орязването на бюджета на висшето училище, което тази година ще получи с 30 млн. лв. по-малко отколкото преди две години.

Ректорът на СУ проф. Иван Илчев уточни, че протестът е и срещу финансовата политика на кабинета и липсата на приоритети. Илчев припомни, че в центъра на стратегията "Европа 2020" стои образованието. У нас обаче според него нещата стоят другояче.

Това, което виждаме, на практика тотално се различава от визията на Европа.

Като тежка определи ситуацията с финансирането на университетите и председателят на Съвета на ректорите Борислав Борисов. Решението на проблема според Борисов е в платеното образование.

След като държавата няма финансови възможности да осигури бюджетно финансиране на университетите, то да им разреши те сами да изкарват пари с тяхната дейност, с това, което правят, с образователната си услуга.

Освен от Съвета на ректорите, утрешният протест на СУ се подкрепя и синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ, които заявиха, че ще атакуват в съда постановлението на Министерския съвет за орязването на разходите от бюджета.

И още от заседанието на Съвета на ректорите: с тайно гласуване бяха удължени мандатите на председателя на съвета проф. Борислав Борисов и на Управителния съвет. Мандатите им се удължават до избирането на нов състав, което трябва да стане до 1 декември следващата година.

По публикацията работи: Андрей Борисов - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени