Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън обеща "разтърсваща промяна"

Британският премиер Дейвид Камерън обеща "разтърсваща промяна" в начина на управление на страната. Ден след като пое поста, Камерън каза, че консерваторите и либералдемократите ще поведат Великобритания в "исторически нова посока".

Съвместната програма на двете партии включва обещание за неприсъединяване към еврото и планове за налагане на фиксиран 5-годишен мандат на парламента. Други ключови въпроси са определянето на намаляването на бюджетния дефицит като най-неотложния проблем и реформа в банковата система, за да се избегне повторението на финансовата криза от 2008 година.

"Ние не само обявяваме ново правителство и министри, но и нова политика. Политика, при която националният интерес е по-важен от партийния, където сътрудничеството побеждава конфронтацията, където компромисът се уважава, където цивилизиованото и зряло поведение не е знак за слабост, а за сила. Един от основните проблеми през поледните години са хроничните кратки срокове в правителството. С това правителство, което ще имаме през следващите 5 години, ние можем да вземаме важните решения и това е истинското значение на кабинета", каза Дейвид Камерън на съвместна пресконференция с Ник Клег.

Вицепремиерът също определи новото правителство като радикално и реформистко. 

"Икономиката все още се бори да стъпи на крака, финансите са в безпорядък, военните ни участват в трудни и продължителни конфликти, обеществото ни все още е безлязано от твърде много неравенство, а политиката не се е възстановила от ударите през последните месеци. В момент на такива огромни трудности, страната ни се нуждае от силно и стабилно правителство, което е амбициозно и е готово да работи неуморно за по-добро бъдеще и това е което ние в коалицията предлагаме", заяви Ник Клег.  


По публикацията работиха: Франс прес, Би Би Си

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени