Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медведев и Ердоган подписаха меморандум за изграждането на първата турска атомна централа

В Анкара президентът Дмитрий Медведев и премиерът Реджеп Ердоган подписаха меморандум за изграждането и експлоатацията на първата турска атомна централа - като част от сключените общо 17 споразумения между двете страни за многоизмерно сътрудничество и стратегическо сближаване на най-високо ниво.

На днешната дата, на която отношенията между двете съседни страни преминаха към едно ново начало, се отбелязва 90-годишнината на турско-руските дипломатически отношения – подчерта премиерът Ердоган.

"Отваряме абсолютно нова страница на този специален ден. Русия и Турция доказаха, че са стратегически партньори не на думи, а на дела" – изтъкна Медведев. Най-важните двустранни протоколи са в сферата на енергетиката, търговията, транспорта, земеделието, образованието и сигурността.

Дългосрочните усилия на Анкара за въвеждане на безвизов режим бяха увенчани с успех. Гражданите на двете страни ще имат право да пътуват без визи в срок от 30 дни, но догодина се обмисля визите да отпаднат съвсем. След първото съвещание на Висшия междуправителствен съвет стана ясно, че той ще се свиква веднъж годишно под патронажа на президентите и премиерите, и с участието и на основните министри в Анкара и Москва.

Другите подписани енергийни проекти са за строежа на газопроводите "Син поток-2" и "Южен поток", нефтопровода "Самсун-Джейхан" и за петролната рафинерия на терминала Джейхан.

"Така ще се облекчи трафикът на петролните танкери през Босфора, което е в интерес на общата енергийна и екологична сигурност" – изтъкна турският премиер. По обединено мнение районът на Близкия изток трябва да бъде зона без ядрени оръжия.

Медведев изрази надежда за намиране на дипломатически изход от кризата с ядрената програма на Техеран под контрола на МААЕ. "Турската позиция по въпроса е твърде прозрачна и ясна" - каза Ердоган и допълни, че още миналата седмица в Истанбул иранският външен министър Манучехр Моттаки го е уверил, че програмата им се разработва само с хуманни цели.
По публикацията работи: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени