Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция фаворит за домакин на Евро 2016

Франция е фаворит за домакин на Европейското първенство по футбол през 2016-та година. Това стана ясно, след като Европейската футболна централа публикуван оценките на комисията за трите кандидати.

УЕФА похвали плана на Франция, който предвижда един милиарда и 700 милиона евро за строителство или реконструкция на стадионите.Очаква се да бъдат построени четири нови съоражения - в Бордо, Лил, Лион и Ница, а други седем да бъдат реконструирани. Освен това кандидатурата има правителствена гаранция от 662 милиона евро.

Франция се бори за домакинството на европейското с Италия и Турция.

Италия е предвидила 745 милиона евро за нови стадиони в Каляри, Палермо и Торино и реконструкция на други осем съоръжения.  Според прогнозите обаче УЕФА няма да даде домакинството на италианците, тъй като олимпийския стадион в Рим не отговаря на стандартите за финал, а има проблеми с хотелското настаняване и очакванията за ниски продажби на билети.

Според УЕФА Турция е предложила "нова и интересна идея", но има проблеми с транспорта и настаняването на феновете. Правителството на страната гарантира 920 милиона евро бюджет за седем нови стадиона и реконструкция на други два.

Турнирът през 2016-та година ще е първият, в които ще участват 24 отбора - с осем повече от досегашните европейски първенства. Тогава ще са необходими поне 9 стадиона, които да приемат общо 51 мача.

Решението на УЕФА ще бъде обявено на 28-ми май.

/К.И./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна