Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антикризисните мерки на отделните държави да бъдат обвързани с дългосрочна стратегия за глобално развитие

 

Антикризисните мерки на отделните държави да бъдат обвързани с дългосрочна стратегия за глобално развитие. Това предложи президентът Георги Първанов на Срещата на върха между Европейския съюз, Латинска Америка и Карибския регион. Мнението на лидерите на форума е, че е необходима нова международна система за контрол на финансовите пазари, каза Първанов.

Би трябвало вече да се мисли за една стратегия, която да съчетава преките антикризисни мерки с една дългосрочна стратегия за регионално и глобално развитие по подобие на "ЕС 2020", нашата стратегия. Трябва да се търсят такъв тип мерки, които да не орязват драстично разходите за образование, наука и иновации, а още повече, вече имаме решение на ЕС за Латинска Америка и Карибите за създаването на единно пространство на знанието. Това решение трябва да бъде изпълнено със съдържание, за да може на изхода от кризата да имаме една нова икономика.

Държавният глава определи като рисков ход изваждането на пари от резерва.

Аз мисля, че пипането на резерва е един много рисков ход в настоящия момент. То би могло да създаде доста сериозно недоверие във външните инвеститори, да разколебае нашия, вътрешния бизнес...

Общи решения за изход от икономическата криза търсят лидерите на ЕС и на Латинска Америка. Борбата с климатичните промени е другата водеща тема на започналата в Мадрид Шеста среща на върха ЕС – Латинска Америка.

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро призова лидерите на държавите от двата континента да търсят общи решения за изход от икономическата криза, борбата с климатичните промени и бедността:

Когато ЕС, Латинска Америка и Карибите обединят усилията си, ще имаме по-добрия резултат.

Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой посочи проблемите пред Латинска Америка:

Предизвикателствата остават. Социална отговорност и справянето с бедността е ключът към Латинска Америка. Не случайно ще бъде създаден и фонд за инвестиции в Латинска Америка, за който Брюксел има намерение да отпусне 100 милиона евро. Очаква се да бъде одобрена програма с конкретни мерки за икономическо и социално сътрудничество между ЕС и Латинска Америка.

Срещата на върха събира в испанската столица близо 60 държавни и правителствени ръководители от ЕС и Латинска Америка, които ще обсъждат нови възможности за регионално партньорство, иновации и социална интеграция.

Срещата в Мадрид беше застрашена от провал, след като част от южноамериканските страни предупредиха, че ще бойкотират форума, ако на него участва хондураският президент Порфирио Лобо, който се смята за нелегитимно избран. Той обаче няма да бъде в Мадрид.

Малко преди срещата венецуелският президент Уго Чавес в типичния си непредвидим стил заяви, че няма да дойде в испанската столица. На форума не присъства и кубинският лидер Раул Кастро.

Испания вече даде заявка, че има намерение да превърне форума в историческа среща за отношенията между Европа и Латинска Америка. Очаква се да бъде одобрена програма с конкретни мерки за икономическо и социално сътрудничество, както и да се създаде фонд за инвестиции в Латинска Америка, за който Брюксел има намерение да отпусне 100 млн. евро до 2013 година.

По публикацията работи: Мира Стефанова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна