Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Върви, народе възродени!" огласи центъра на Москва

Химнът на Светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени….” огласи тази сутрин центъра на Москва, където се бяха събрали десетки българи за да почетат делото на първоучителите.

24-ти май и в Русия се чества като ден на славянската писменост и култура. Празникът в най-голямата страна, която пише на кирилица, се отбелязва официално от 1991 година.

Руският патриарх Кирил и гостуващия в Москва вселенски патриарх Вартоломей отслужиха в храма "Христос Спасител" тържествена литургия в памет на светите равноапостоли Кирил и Методий. След това хиляди се включиха в празничното шествие до Василиевския склон край Червения площад. Там по традиция официално започва честването на Дните на славянската писменост и култура, които ще продължат до 1 юни. Тези тържества се организират в Русия за за 18-ти път. Досега те са се провеждали само в Москва, като тази година за първи път са на федерално ниво.

По-рано днес на Славянския площад, където е паметникът на светите братя Кирил и Методий, десетки работещи и живеещи в Москва българи се поклониха пред делото на първоучителите. Над площада се разнесе „Върви, народе възродени….”

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени