Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самонаетите у нас са масово в сивия сектор на икономиката

Самонаетите у нас са масово в сивия сектор на икономиката. Стартирането на собствен бизнес е спасителният пояс за безработните по време на криза, твърдят от Икономическия институт на БАН.

75% от самонаетите се регистрират като самоосигуряващи се лица, а повече от половината от тях са в сивия сектор на икономиката. Те декларират много по-ниски доходи от реалните, наемат персонал без трудови договори и укриват обороти. Практиката у нас до сега показва, че ако общо заетите у нас декларират среден доход от 500 лв., то за самоосигуряващите се е на половина по-малък. Бюджетът ощетяват и членове на семейството, които работят във фамилната фирма без да декларират доход.

Едва 5,5% от самоосигуряващите се осигуряват и втори член от семейството, сочи изследване на Победа Луканова от Икономическия институт. Според икономистите попадането на самонаетите в сивия сектор на икономиката до някъде се дължи и на злоупотребата с преференциалните условия за осигуряване на някои групи, като земеделските и тютюнопроизводителите.

За 13% стартирането на собствен бизнес е изход от кризата и безработицата в условията на слабо търсене на работна ръка. Изследването сочи още, че бизнес средата у нас не стимулира еднакво мъжете и жените.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени