Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Семерджиев: "Определено съм оптимист за електроенергията"

Снимка: БГНЕС

Цените на природния газ твърдо ще вървят нагоре и дори може да се очаква да надхвърлят прогнозирания до момента скок от 10-15%, ако курсът на долара спрямо еврото продължи да се повишава, заяви Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) след днешното заседание на комисията. Това неминуемо би довело и до поскъпване на топлоенергията. "Би могло, ако доларът продължава да се вдига. Ситуацията е малко по-сложна във връзка с това, че много от тях зависят от внос на суровини. Проблемите са свързани основно с цените на природния газ за топлофикационните дружества  и цени на въглища, които се използват от някои от централите. Това, което е като елемент силно неопределен, е курсът на долара спрямо еврото ... Те вървят твърдо нагоре", каза Семерджиев. 

Според него електроенергията за битовите потребители или ще се задържи на сегашните си равнища, или на места дори малко ще поевтинее, даже и да има малко повишение назад по веригата. "Картината е оптимистична ... Аз съм определено оптимист по отношение на електроенергийния сектор. Отделни елементи на цената може да са надолу, други елементи - нагоре. Ако говорим за крайни средни продажни цени, те е възможно наистина да намалеят. Прогнозата към момента, която се очертава, е или никакво увеличение ... Възможно е наистина и намаление, но това трябва да се види за кое от дружествата - но може някои от елементите да бъдат увеличени. Още отсега мога да Ви кажа, че елементът, в който плащаме за зелена енергия, ще бъде увеличен", каза още Семерджиев.

Как ще се отрази върху цените н електроенерегията въвеждането в действие на ТЕЦ "Марица-Изток"1 можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Юлиана Стоянова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна