Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството одобри актуализацията на бюджета

Правителството одобри актуализацията на бюджета. Предвижда се дефицит в размер на 3,9 процента и фискален резерв, не по-малък от 4 и половина милиарда лева.

С актуализацията се съкращават с около 20 процента разходите в администрацията. В същото време се гарантират допълнителни пари за Здравната каса, за социално подпомагане, за инфраструктурни проекти, както и за тютюнопроизводителите.

Предложенията за актуализация на бюджета трябва да бъдат одобрени и от Народното събрание.

БСП смята, че нуждата от актуализация на бюджета още през май означава пълен провал на правителството. Лидерът на партията Сергей Станишев заяви, че актуализация на бюджета ще има за първи път от кризисната 1996 година.

Министърът на финансите г-н Дянков би трябвало веднага да си ходи, защото актуализацията на бюджета още през май показва абсолютна несъстоятелност и неспособност да се справи със събиране на приходи в бюджета и с тяхното рационално разпределение в подкрепа на икономиката и на хората.

Според Станишев предвижданата актуализация на бюджета ще доведе до огромно разрастване на дефицита и стопяване на всички резерви в излишъка.

Близо 3 месеца в цялата страна икономиката се тресе от разнопосочни сигнали от правителството – ще правим това. Няма да правим това, ще сваляме, ще вдигаме ДДС. Но няма никакво действие. Това е правителство на бездействието и на многото приказки. И най-лесния начин, който намира правителството да си решава своите проблеми, е на гърба на хората.

НДСВ настоява, от своя страна, правителството да подпише споразумение с МВФ за отпускане на заем, за да се стабилизира бюджетът. Ръководството на жълтите съветва управляващите да започнат реална приватизация, за да се осигурят приходи в бюджета. Председателят на НДСВ Христина Христова добави:

Управлението на бюджета можем спокойно да го охарактеризираме като некомпетентно и непрофесионално, но в крайна сметка и безотговорно. Много време се загуби на българите и на България и защо даваме много лоши сигнали към нашите партньори от ЕС и към инвеститорите.

Според бившия финансов министър Милен Велчев намаляването на фискалния резерв и увеличаването на дефицита отблъскват чуждестранните инвеститори. Велчев прогнозира, че може да се стигне и до понижаване на кредитния рейтинг на България.

Бих коментирал актуализацията на бюджета, когато тя мине окончателно през парламента, защото дотогава може да се случат много неща. Това каза във Варна президентът Георги Първанов.

Самият факт, че харчим натрупаното през предишните 15 години е много лош знак, каза Първанов. "Без да влизам в подробности, това е признание за неспособността да се постигне този обем на приходи, който беше заплануван", допълни президентът.
По публикацията работиха: Даниел Инков, Радостина Билярска - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени