Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС е в състояние да намали вредните си емисии с 30 % в следващите 10 години

Европейският съюз е в състояние в следващите 10 години да намали вредните си емисии не само с 20 на сто, както е предвидено, а дори и с 30 на сто. Това обяви комисарят по климатичните действия Кони Хедегард и предложи на страните-членки дебати по въпроса.

Икономическата криза и спадналото потребление на енергия са намалили значително цената, която се смяташе, че ще трябва да плати Европа за борба с промените в климата. Според изчисления отпреди 2 години, намаляването на вредните емисии с 20 процента трябваше да струва на Европейския съюз 70 милиарда евро годишно.

В днешните условия тази цена вече е само 48 милиарда на година. Ако ли пък 27-те решат да приложат плана-маскимум и да намалят емисиите си с 30 на сто, това ще им струва 81 милиарда на година – или само малко повече от първоначално заложената цена за по-ниската цел.

Представяйки този анализ, комисар Кони Хедегард подчерта, че Европа може да си позволи по-високи цели – но че той е само основа за дебати, и че крайното политическо решение ще трябва да бъде взето от страните-членки. Много от тях още преди година декларираха принципна готовност за подобна стъпка, но при условие, че и водещите икономики извън Европейския съюз направят съизмерими усилия.

Именно липсата на готовност за такива усилия обаче провали преговорите в Копенхаген - затова очакванията са сега някои от големите страни в Европейския съюз да се противопоставят на идеята, с аргумент, че не искат тяхната индустрия да поема основния удар.
По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна