Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спирос Ковелис: "Трябва драстично да повишим ефективността на ЧИС"

Момент от ХХІІ Международна среща на Съвета на министрите на външните работи на държавите-членки на Организацията за Черноморско икономически сътрудничество
Снимка: БГНЕС

Напълно съзнаваме в колко специален момент Гърция поема председателството на Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС), заяви за предаването "Събота 150" гръцкият заместник-министър на външните работи Спирос Ковелис по време на ХХІІ-рата международна среща на Съвета на министрите на външните работи на държавите-членки на организацията, която се проведе през седмицата в София. "От една страна това е огромна отговорност, защото ако успеем, организацията може да се превърне в полезен инструмент за излизане на региона от кризата. Разбира се, на първо място трябва драстично да повишим ефективността на ЧИС, да говорим по-малко и да вършим повече", каза Ковелис.

Според него случаят с разлива на петрол в Мексиканския залив не може да се сравнява с тръбопроводите, които предстои да бъдат прокарани по дъното на Черно море - петролопроводът "Бургас-Александруполис" и газопроводът "Южен поток". "Едното е инцидент на платформа за добив на петрол, а второто е специфичен метод за пренасяне на газ или нефт през морската територия, за което просто е нужно адекватно планиране. Тук не трябва да правим никакви отстъпки по отношение на системите за безопасност. Проектите трябва да се осъществяват, но по правилния начин и върху това ще работим", каза още гръцкият заместник-министър на външните работи.

В София успях да разговарям с представители на държави и институции, които имат голям инвестиционен капитал, и те изразиха огромен интерес към възможностите за "зелено" развитие на региона, посочи Ковелис. "Става въпрос както за развитието на слънчевата енергия, така и за модерни енергийни мрежи за пренос на електричество и проекти за енергийна ефективност в индустрията и строителството", добави той.

Гърция и България се нуждаят от растеж, смята гръцкият заместник-министър на външните работи. "На път сме да привлечем големи фондове за инфраструктура и това ще се отрази благотворно на цялата икономика в региона. Гърция не е сама в този процес, ние не сме остров. В тясно сътрудничество с България можем заедно да извлечем полза от новата динамика и инвестиции, които предстоят", посочи той.

Ще могат ли Гърция и България които имат сериозни бюджетни дефицити, да финансират строежа на "Бургас-Александруполис" и трябва ли българите да се притесняват за икономическите проблеми в южната ни съседка заради обвързаността на финансовите ни институции можете да чуете в звуковия файл с интервюто със Спирос Ковелис.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна