Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9.2 % са кредитите с просрочие над 90 дни за последното тримесечие

9.2 процента са кредитите с просрочие над 90 дни за последното тримесечие. Това каза пред "Хоризонт" Виолина Маринова - председател на Асоциацията на търговските банки. По думите й скок на лошите кредити има, но той не е рисков.

"Живеем в условия на пазарна икономика. Пазарът определя цената. Цената е зависима от това как придобивам ресурса, на какви цени. Освен това включеният компонент е цена на риск. Това означава, че цената неминуемо не може да падне драстично и веднага. Това, че цената е различна в различните банки, означава, че ние сме конкуренти, има конкурентност между нас. Ако тя е регулирана, конкуренцията ще отпадне, няма да съществува, може да се стигне до свиване на кредитирането", заяви Маринова.

Минус 22 милиона евро са преките чужди инвестиции в България за пъврото тримесечие, каза Борислав Стефанов - председател на Аганцията за инвестициите. Въпреки това, броят на фирмите, инвестирали у нас, се е увеличил. Дяловият капитал в български предприятия също нараства. Това, което прави картината отрицателна, е т.нар друг капитал, или междуфирмените заеми, обясни Стефанов. Той каза какви мерки ще бъдат предприети за насърчаване на инвестициите.

"Има две основни мерки, които специално в Министерството на икономиката искаме да приеме за увеличаване на преките чуждестранни инвестиции: промяна в Закона за насърчаване на инвестициите или по-точно в правилника към него – да се добавят още няколко индустрии към списъка с тези, които подпомага държавата. Предложихме да се намалят много сериозно праговете за инвестиционни проекти. А третата е въвеждането на т.нар. приоритетни проекти. И другата основна посока, в която ще се развиваме, е да направим много по-активни мерките на поведение за привличане на чужд капитал в България", заяви Стефанов.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!