Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврото стигна най-нисък курс спрямо долара от 4 години

Курсът на еврото днес се понижи спрямо долара, достигайки нов четиригодишен минимум заради поредната върна на опасения, свързани със съживяването в еврозоната и здравето на финансовия сектор в Европа.

Към 12:30 часа българско време единната валута струваше 1,2119 долара спрямо 1,2305 долара в понеделник към 24:00 часа българско време, след като към 12:15 часа българско време днес бе достигнала равнище от 1,2111 долара. Това е най-ниският курс на еврото спрямо долара от 14 април 2006 година.

Междувременно председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу
заяви, че ръководителите на ЕС нямат "никакво съмнение в бъдещето на еврото". "Това е втората валута в света и европейските лидери заявиха недвусмислено, че ще направят всичко необходимо, за да гарантират стабилността на еврото", подчерта Барозу.

Опасенията за мащабите на съживяването в еврозоната бяха засилени от публикуването на шестмесечен доклад за финансовата стабилност на Европейската централна банка, в който емисионната институция отбелязва, че банките в еврозоната са изправени пред опасността да впишат в сметките си 195 милиарда евро от допълнителни обезценени активи до края на 2011 година.

Преди това еврото пострада от понижения рейтинг на Испания от международната рейтингова агенция Фич (Fitch), която в петък намали оценката си за държавните облигации на страната от "ААА" на "АА+".

По публикацията работи: Франс прес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени