Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външни консултанти ще помагат за усвояването на евросредствата по програмата "Транспорт"

За да се ускори усвояването на евросредствата по програмата "Транспорт" ще се използват външни консултанти. Това съобщи министър Томислав Дончев. Той постави проблемите у нас при управление на еврофондовете на среща с посланици на страните-членки на Европейския съюз. Домакин беше испанският посланик Хорхе Фуентес.

В момента не е достатъчен капацитетът на Националната компания "Железопътна инфраструктура" и Агенция "Пътна инфраструктура". Няма достатъчно проекти за усвояване на европарите по програма "Транспорт". Идеята за чужда помощ министър Томислав Дончев обясни така:

Има две опции: едното е персонална отговорност на отделен експерт като проджект мениджър, а другото е долепването на една външна институция като резидентна техническа помощ. Коя от двете хипотези ще се окаже по-витална, ми е трудно да отговоря в момента. Това е възможност, която усилено обсъждаме с колегата Плевнелиев и със самата Европейска комисия.

Могат да се използват средства за заплащане на работата на външните консултанти от самата оперативна програма. Министър Томислав Дончев коментира още, че програма "Транспорт" е голямата му тревога. Според него, за да се подобри усвояването на всички европари, трябва да се създадат звена в страната и управлението да не е централизирано само в министерствата.

Сред основните проблеми, които министър Дончев е поставил пред посланици и представители на дипломатическите мисии на страните от ЕС, са бюрократичните трудности и ограничените възможности за съфинансиране по проектите.
По публикацията работи: Радостина Билярска - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна