Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството осигури средства за довършването на Околовръстното шосе на София

Правителството е осигурило средства за довършването на Южната дъга на Околовръстното шосе на София, което ще свърже кварталите "Люлин" и "Младост". Това каза премиерът Бойко Борисов при поставянето на първия камък на строителството на търговски обект от световна верига магазини за мебели. Инвестицията може да достигне до 300 млн. евро.

Обектът ще се изгради в непосредствена близост до околовръстното при Бистрица, а инвеститорът – шведската компания "Икея" - ще облагороди за своя сметка околността, като ще поеме и разходите за отводняване на терена и така ще помогне на Общината.

Премиерът Бойко Борисов каза, че тази неделя официално се открива пътният възел при Симеоново и строителството на Южната дъга на Околовръстното продължава освен с пари от оперативните програми и със средства от бюджета.

Ако не бяхме положили тези усилия, цялото Околовръстно щеше да е в състоянието, в което е тази последна отсечка от него, която съставлява такъв проблем. Но ние сме го минали на Министерски съвет, заложили сме парите, проектира се, пари за отчуждаване. Ние тази отсечка я правим, защото тя е последната от решаването на големите задръствания, които ставаха по Южната дъга. В неделя в 11.00 часа пускаме възела, който вече работи, и това ще създаде много по-привлекателна среда в тази част на София.

Строителният министър Росен Плевнелиев също беше категоричен, че част от стоките в търговската верига за мебели ще се набавят от български производители. По думите му привличането на голям инвеститор от този ранг помага за добрия имидж на България, като място за правене на бизнес.

Десет месеца и министър-председател, и министър, и правителство се опитват да подпомогнат тази инвестиция, която може да достигне до 300 млн. евро, защото тя има огромен смисъл за държавата.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна