Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Либерализацията на пазара на електроенергия - докъде сме и какво да очакват потребителите

Снимка: БГНЕС
С либерализацията на пазара на електроенергия ще бъдем по-свободни и може да очакваме подобряване на качеството на услугата. Това заяви в предаването „Преди всички” Атанас Георгиев - научен секретар на катедра "Икономика и управление по отрасли" в СУ "Св. Климент Охридски". „Имаме ниски доходи, но същевременно цената на електроенергията в България в абсолютна стойност е най-ниската в ЕС. Очевидно има нещо сбъркано в това, понеже 70% от енергийните ресурси, които ползваме, са от внос”, коментира той и добави, че либерализацията може да доведе до нов тип услуги, предлагани от доставчиците, като например услуги за подобряване на енергийната ефективност от страна на домакинствата или по-добри начини за фактуриране и заплащане на сметки.
„От 1 юли 2007 г. всички потребители в ЕС трябваше да могат да избират свободно доставчика на ток и газ. При нас за момента пречките са по-скоро административно-технически, тъй като за да участва едно домакинство на свободния пазар, то трябва да се включи в т. нар. балансираща група. Правилата за балансиращите групи и структурирането им, които ще бъдат към различните енергийни търговци - това се забави във времето. Забави се и създаването на електроенергийна борса”, подчерта Георгиев. По думите му домакинствата няма да бъдат задължени да отидат на свободния пазар. Те ще могат да изберат и да останат при доставчика си на регулирани цени, като статутът им ще бъде на т.нар. защитени потребители. „Най-вероятно условията на либерализирания пазар ще са добри, докато в микса на регулираната енергия ще останат някои по-скъпи централи. Може да се очаква, че защитените потребители също няма да са толкова защитени, ако в регулирания микс попада по-скъпа енергия”, изказа мнение Атанас Георгиев. Той отбеляза също, че цената на тока ще поскъпва не само от либерализирания пазар, а и от други фактори. По думите му няма как да се избяга от тази тенденция. Според него обаче има проблеми с прозрачността на информацията и с подробното обясняване на решенията от страна на регулатора.

Председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов очаква до 1 година да имаме електроенергийна борса. Той очаква от борсата да даде референтна цена, т.е. пазарно определена цена на електроенергията. „Либерализирането на пазара означава стоката – електроенергия, да се продава на свободно договорени цени, нищо повече. Цената на електроенергията може да поскъпне не заради либерализирането, а ще поскъпне заради емисиите, заради зелената компонента, заради инвестиции в мрежата”, подчерта още Стаменов.

Двете интервюта може да чуете в звуковите файлове.

/АБ/
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!