Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окръжният съдия от Варна Душана Здравкова подава оставка

Снимка: БГНЕС

Последно обновяване: 17:03 ч.

Оставка последва избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд. Поста напуска окръжният съдия от Варна и бивш евродепутат от ГЕРБ Душана Здравкова. По думите й, с избора на Янева гръбнакът на цяла една институция е пречупен.

Едно много трудно решение, но много дълбоко мотивирано от последното решение на ВСС, а и изобщо от последните месеца на неговата дейност. Защото ми се струва вече, че е видно от всички страни, че е пречупен гръбнакът на цяла една институция, на съдебната система. Мисля, че е смачкано и превърнато в придатък правосъдието на България. Искам да подкрепя с този си акт малцината колеги от ВСС, които имаха достойнството да постъпят почетено и да се възпротивят на тази кандидатура. Искам да подкрепя и колегите от СГС, които са написали писмо и са изразили своето становище. Виждате, че в случая гилдията, мнението на колегите, на съдиите не се зачита. Нещо повече правят се опити да бъдат сплашени., каза Здравкова. 

Около избора на Владимира Янева за председател на СГС стана ясно, че тя е приближена на вътрешния министър Цветан Цветанов. Самият Цветанов коментира, че изборът на Янева е направен според нейните професионални качества, а не по политически съображения. Той обаче обвини в политическа зависимост нейния основен опонент.

Съдия Величка Цанова, която загуби избора за председател на Софийския градски съд, поиска от вътрешния министър извинение за коментарите му по неин адрес. Вчера той заяви, че тя е в роднински връзки с Румен Гечев - вицепремиер във "фаталното" по думите му правителство на Жан Виденов. Цветанов също така призна, че е в приятелски отношения с избраната за председател на Софийския градски съд Владимира Янева, но и декларира, че тя не е партийна кандидатура.

"Знаете, че другият кандидат, основният който беше, той е като цяло партийна кандидатура. Лазар Груев е човекът, който беше инициатор за подписката, тя пък има родствена връзка с Румен Гечев, бившия вицепремиер, който е във фаталното правителство, което беше за България в управлението на Жан Виденов.", заяви Цветанов.

В писмо до медиите, Величка Цанова категорично отрича да има роднински връзки с Румен Гечев или с друг член "на друго правителство преди или след това". Тя напомня, че сегашните управляващи, сред които е и МВР-шефът, неведнъж са декларирали намерението да въведат "нов морал".

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени