Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Душана Здравкова напуска съдебната система

Снимка: БГНЕС

Днес ще изпратя молбата си за оставка до Висшия съдебен съвет, съобразена със Закона за съдебната власт, съобщи в предаването „Преди всички” Душана Здравкова - съдия от Окръжен съд – Варна, която е и бивш евродепутат от ГЕРБ. По този начин тя изразява несъгласието си с избора на Владимира Янева за председател на Софийски градски съд и работата на ВСС. По думите й това е било трудно, но дълбоко мотивирано решение.

Струва ми се, че вече е видно от всички страни, че е пречупен гръбнакът на цяла една институция, на съдебната система. Мисля, че е смачкано и превърнато в придатък правосъдието в България. В случая няма да помогнат чужди мониторинги или проверки, ако самите съдии нямаме самочувствието, морала и готовността да се изправим срещу едно явление, което е наречено непотизъм, но всъщност става дума за българската шуробаджанащина. С този си акт искам да подкрепя малцината колеги от ВСС, които имаха достойнството да постъпят почтено и да се възпротивят на тази кандидатура. Искам да подкрепя и колегите от СГС, които са написали писмо и са изразили своето становище. В случая мнението на колегите не се зачита, нещо повече – правят се опити да бъдат сплашени.
Здравкова е категорична, че в България няма независима съдебна система. Винаги съм се занимавала с правенето на политики в различни области и вероятно ще продължа да го правя, каза още тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна