Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралия: Не е задължително шефът на МВФ да е европеец

Кевин Ръд
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Постът на управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) по никакъв начин не трябва да се възприема като даденост за представители на Европа, заяви външният министър на Австралия Кевин Ръд. Когато му дойде времето, Австралия ще реши кого подкрепя в надпреварата за шеф на МВФ, допълни министърът в интервю за Би Би Си.

Азия ще произвежда общо около 40% от световния брутен вътрешен продукт през настоящото десетилетие. Така че нека сме много ясни по въпроса. Не трябва да има схващане, че има европейски монопол върху тази позиция, каза Ръд, като подчерта нарастващото влияние на Азия в световната икономика.

Ключовият критерий при определяне на управляващия директор на МВФ е компетентността, защото това е изключително важна позиция в управлението на световната икономика, обясни Ръд позицията на Австралия. Въпреки че не подкрепи френския финансов министър за поста, Ръд каза, че според него Кристин Лагард е професионалист от най-висока класа.

Първият ни критерий е компетентност и по този показател Кристин Лагард очевидно е изключителен човек, коментира австралийският външен министър.

По публикацията работи: Би Би Си / Мария Петрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени