Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вокален квинтет при НУИ „Добри Христов” – Варна с първи записи в БНР

Вокалният квинтет при НУИ „Добри Христов” – гр. Варна с ръководителката Женя Райчева в студиото на програма „Хоризонт"
Снимка: Архив

Вокалното академично изпълнителство във фолклора винаги се посреща с приятното усещане за една красива звучност, поднесена от талантливи гласове. Тази любов към народната песен и нейното сценично представяне събира пет млади и красиви момичета, дръзнали да слеят своите гласове във вокален квинтет. Всичко започва през 2009 г. с идеята на ръководителя Женя Райчева – вокален педагог и диригент, да обедини пет гласа от възпитаници на Националното училище по изкуствата „Добри Христов” – гр. Варна.


Вокалният квинтет се представя със сопраните Мария-Магдалена Брегова и Катя Колева, мецосопраните Павлина Христова и Жасмина Живкова, и един алт – Екатерина Георгиева.

Няма фолклорен конкурс, в който младите абитуриенти от варненското музикално училище да не спечелят първи награди. С времето съставът постепенно натрупва репертоар от песни и набира популярност не само в региона на морската столица, но и в цялата страна.

Успехите се дължат на професионалната работа на Женя Райчева. Тя е родена в гр. Котел и дълбоко в себе си носи музикални умения, които развива в Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев”, а по-късно и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив, където завършва „Педагогика на обучението по музика” и „Дирижиране на народни състави”. С помоща на Женя Райчева младите изпълнителки овладяват тънкостите на вокалното камерно музициране – една сложна и нелека задача.

Репертоарът на вокалния квинтет е изграден от творчеството на наши изтъкнати композитори - класици и съвременници: Филип Кутев, Стефан Кънев, Николай Кауфман, Христо Тодоров, Стефка Кушлева, Юлиян Юручки, Стефан Драгостинов, Стоян Пауров.

Ето, че дойде и моментът, в който младите и даровити певици за първи път застанаха пред микрофоните на Българското национално радио с мисията да регистрират своите първи професионални записи. По покана на Доротея Петрова – продуцент „Детска музика” и Мирослав Василев – музикален редактор в програма „Хоризонт”, младият състав бе посрещнат с радост във Второ студио на БНР. Благодарение на съвместната работа със звукорежисьора Димитър Димитров, вокалният квинтет при НУИ „Добри Христов” – гр. Варна реализира седем изпълнения от своя репертоар за радиофонда. Искрено се надяваме да не бъдат последни и талантливите момичета да намират повече време за репетиции, концерти и конкурси. Нека винаги носят чувството за отговорност и всеотдайност към народната песен, да раздават радост към всички радиослушатели и почитатели. На добър час!

От звуковия файл ще чуете избран момент от участието на вокалния квинтет и диригента Женя Райчева в „Музикална шарения”. Наред с документалите записи на квинтета от Радио Варна /обр. Стефан Кънев, Николай Кауфман и Стефка Кушлева/, звучат и изпълнения на преподавателите в НУИ „Добри Христов” – Йорданка Неделчева и Дафинка Дамянова; котленска песен на Мария Лешкова с ОНМ на БНР. Обработки на всички солови песни и на ансамбъл „Варна” – Коста Колев.

/ИГ/
По публикацията работи: Мирослав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна