Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежка катастрофа отне живота на 8 души на магистрала "Тракия"

Автобусът, който катастрофира на автомагистрала "Тракия"
Снимка: БГНЕС

Последно обновяване: 19:00 ч.

Осем човека загинаха, две жени са в кома, а 16 души са ранени при тежка катастрофа, станала тази нощ в 1 часа, с автобус на автомагистрала "Тракия", близо до Хисаря, в посока Бургас. Движението по автомагистралата по посока София-Бургас беше отклонено от Карловско шосе по маршрут през град Пловдив, откъдето автомобилите отново се включваха в магистралата. След като автобусът беше прибран в КАТ-Пловдив, магистрала "Тракия" е отворена за движение.

Жертвите са идентифицирани. Информирани са техните близки. Според информация на ОДП-Пловдив, петима са от Бургас, един от София, един от Стара Загора и една българска гражданка с румънски паспорт.

Сред загиналите е 14-годишно момиче, пристигнало от Канада заедно с баща си и брат си, които са оцелели след инцидента. Дете на 11 години и неговата майка също загиват по време на катастрофата. Другият родител и по-малкото дете в семейството са оцелели.

20-годишната Пламена от Приморско също е сред жертвите на трагичния инцидент. Момичето не е трябвало да пътува с автобуса-убиец, каза потресеният й баща. Тя е имала билет за по-късен час. Не е ясно защо се е качила на по-ранния автобус. Пламена е била студентка по химия, три пъти е печелила конкурса за мис Приморско.

22-ма пътници от преобърналия се автобус са приети в спешния сектор на университетска болница "Свети Георги" в Пловдив. Първите двама приети в 1.30 ч. тази нощ са починали. Те са млади хора на възраст 20 и 22 години. 16 вече са изписани, но шестима пътници все още са в лечебното заведение. На телефон 032 26 41 70, вътрешен 28 94 и мобилен телефон 0882 555 877 може да бъде получена информация за настанените в болницата, съобщи доктор Кирил Атлиев.

Една жена е с опасност за живота, съобщи доцент Карен Джамбазов, директор на университетската болница "Свети Георги", който в интервю за радио Пловдив даде още информация за състоянието на пострадалата и нейните спътници.

Тя е стационирана в неврохирургия, т.е. е с черепно-мозъчна травма, но на този етап повече информация не мога да ви кажа. Всъщност най-малкият пациент, който е постъпил при нас е бил на 5 години, той е освободен без някакви тежки увреждания. От тези двама души, които са починали, са били за съжаление млади хора пак - на 20 и 22 години, мъж и жена. И общо взето възрастовата граница е на млади хора. Тези хоспитализирани 6 човека, трима са постъпили в отделението по лицево-челюстна хирургия, което означава, че имат травми в тази област. Двама са в неврохирургия с травми на мозъка и има един пациент във втора хирургия с гръдно-коремна травма, обясни Джамбазов.

Доцент Красимир Мурджев от пловдивската университетска болница също каза, че сред пострадалите има хора в критично състояние.

По отношение на останалите болни - изключително тежък травматизъм със засягане на крайници, черепно-мозъчни травми, гърди, корем. Остава критично състоянието на няколко човека, все още са в реанимация и за които продължава, особено на една жена, за които продължава борбата за живот, допълни Мурджев.

Най-тежко е състоянието на 46-годишната Албена Самуилова. Тя е настанена с черепни травми в КАРИТ. Другите настанени в пловдивската университетска болница са Иван Кишев на 33 години от Бургас, Сашо Стоилов на 52 години от Бургас, Мая Малетова на 44 години от София, Жулиета Панева от Стара Загора, Милена Димитрова на 23 години и Лиляна Ралчева на 46 години.

Шофьорът на автобуса е арестуван за 24 часа и не е употребил алкохол, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР-Пловдив старши комисар Тодор Чонов.

Удар в мантинелата, след което се обръща и се самозапалва. В рамките на минути пожарният екип е пристигнал на място, както и полицейските служители, спряно е движението по магистралата, загасен е автобусът и е оказана помощ на всички пострадали. Извикани са линейки включително от Пазарджик за извозване на пострадалите, обясни Чонов.

Пред "Хоризонт" той посочи, че са назначени експертизи за проверка на катастрофиралия автобус. Започват и разпитите на по-леко ранените пътници от автобуса.

Главен инспектор Красимир Костов съобщи, че засега не са известни причините за катастрофата.

В автобуса по първоначални данни, които не са окончателни, са пътували около 30 души. 15 души са ранени. 8 са починали. Ранените са настанени в университетска болница "Свети Георги" на "Пещерско шосе" в Пловдив. Всички ранени са там и телефон, на който близки, които се съмняват за това дали не са попаднали в катастрофата в болница, могат да звънят на 032, това е кодът на Пловдив, 60 21 66, Университетска болница "Свети Георги", Пловдив. Да припомним, че около 1 часа на днешна дата на 126-ти километър на магистрала "Тракия", платното за посока към Бургас автобус на фирма "Бургас тур 90" с шофьор на 43 години от Бургас се преобръща и се запалва. Последиците вече споменах. Не могат да се кажат точно причините. Автобусът катастрофира самостоятелно. Първоначално се дестабилизира, залюлява се образно казано и се блъска в мантинелата. След това се преобръща и след това възниква запалването. Преполагам, че могат да се изкажат догадки за отклонено внимание, за спиране или някаква техническа неизправност. Автобусът е твърде стар. Той е регистриран 1989 г., първоначално регистриран в България, разказа главен инспектор Костов.

По-рано инспекторът обясни, че веднага след катастрофата е създадена организация за извозване на ранените.

В момента след произшествието веднага е създадена организация. Включили са се полицейски сили и от Пловдивско, от Пазарджишко, съседната Старозагорска област за извозване на пострадалите, за отклоняване на движението. В момента заради катастрофата пътуващите за посока Бургас се отклоняват по обходен маршрут през село Труд. Това е засега, което е известно. Причините тепърва ще се изясняват защо автобусът се е преобърнал. Безспорно той се е движил с много висока скорост, но дали е последвала някаква повреда, вследствие на която той се е преобърнал, или пък е възможно водачът да е отклонил вниманието си и да е задрямал зад волана. Всичко това са предположения, които тепърва ще се изясняват. Пострадала е тежко и е в кома и говорителката на областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Стара Загора Йонка Димитрова. Има още една служителна на МВР, която..., които са били пътнички в автобуса, които са пострадали, каза Костов.

При огледа на мястото на тежката катастрофа, стана ясно, че автобусът се е движил с около 100 км в час, показва тахографът на превозното средство.

Тахографът е минал контролна проверка на 29 юли 2010 година, това важи за 2 години. Ограничител на скоростта е на 98 км трябва да изключи. На 98 км. трябва да изключи ограничителят. Колегата, който е погледнал тахографската шайба дознател, каза, че е карал малко около 100 км, малко над 100 км, каза за тахографа Иван Палейков от ДАИ.

Репотерът на Радио Пловдив Михаил Миковски, който беше на мястото на инцидента, съобщи, че цялата част, в която са се возили пътниците, е изгоряла. Почти целият покрив е черен и част от него липсва. Рейсът е със спукана гума и според специалистите от ДАИ това е една от възможните версии за причината за тежката катастрофа на магистралата. 

Катастрофиралият автобус, който е с регистрационен номер "А 85 34 АХ", е сравнително стар. Мерцедесът е регистриран в България през 1989 година.

Собственик на катастрофиралия автобус е фирма "Бургастур 90", но тя е преотдала под наем всички свои автобуси на бургаската транспортна фирма "Ентуртранс", която има лиценз за пътнически превози, съобщи кореспондентката ни в Бургас Даниела Костадинова. 

От Държавната автомобилна инспекция в Бургас са иззети всички документи, свързани с инцидента, както досиетата и психотестовете на двамата шофьори. Бургаската фирма "Ентуртранс" е предоставила на контролните органи маршрутното разписание и тахогравските листове на катастрофиралия автобус. Фирмата е с открита процедура по несъстоятелност, но на този етап не е прекратила напълно дейността си. В момента синдик на фирмата е Вечислав Чанков.

Ръководителят на централния офис на бургаската фирма "Ентуртранс" Николай Точев заяви, че автобусът е преминал технически преглед през месец март тази година.  

Аз не отговарям за техническото състояние на автобуса, да уточня първо, но нямам информация при този курс да е бил с някаква неизправност. Инцидента - за това са създадени компетентни служби, които трябва да свършат доста дълга и неприятна процедура, докато се изясни какво се е случило. Не е сериозно да говориме днес какво се е случило в Пловдив, тук. Мога да ви кажа това, което знам - че автобусът притежава документи, които са необходими. Това поне го проверихме във фирмата. Вероятно ДАИ ще си проверят допълнително. Че е минал преглед преди курса - 13.00 часа, минал е през сервиза. Че преди това са му сменяни гуми. Правен е реглаж на предницата, т.е. минал е техническо обслужване. Шофьорите са отпочинали, каза Николай Точев. Той допълни, че автобусът е пътувал по редовна линия София-Бургас и е тръгнал в 22:30 часа.

От транспортната фирма казаха още, че шофьорите на автобуса имат достатъчно стаж, не са управлявали автобуса в нетрезво състояние и последният им курс е приключил 14 часа по-рано, т.е. имали са достатъчно време за почивка.

Управител на "Ентуртранс" е Енис Ченгел. Управителят на "Бургас тур 90" Бурак Саглам отказа на "Хоризонт" всякаква информация или коментари.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна