Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Джалева: Има условия за търговия с органи

Теодора Джалева
Снимка: БГНЕС

Последно обновяване: 10:49 ч.

Нормативната уредба в сферата на трансплантациите създава условия за търговия с органи. Това заяви бившата директорка на Агенцията по трансплантациите д-р Теодора Джалева. Според нея истинската причина за отстраняването й от поста е опита й да въведе европейски правила и да разбие монопола на три болници в трансплантирането на бъбреци, черен дроб и сърце.

Ако си спомняте първата пресконференция, която дадох като директор на Агенцията по трансплантация, първите ми думи бяха, че няма да има раздаване на органи под масата. Просто точно това се случи. И явно съм попречила на много хора в техните схеми с наложените европейски правила и европейски стриктен контрол от страна на инспекторите на Агенцията по трансплантация и неприкриване на нарушенията в областта не само на трансплантацията, но на асистираната репродукция явно съм засегнала много интереси, каза Джалева. 

Пред "Хоризонт" уволнената директорка на Агенцията по трансплантациите д-р Теодора Джалева обвини министерството, че е възпрепятствало работата на агенцията, като с това е покровителствало създаването на условия за корупция в трансплантологията.

Беше ми забранено да въведа европейски стандарти, защото те щяха да разбият монопола. Според сегашните закони и наредби, за да прави трансплантации една болница трябва да има брой хирурзи и брой бъбречни операции например, но не и да отговаря на технически, квалификационни и дори хигиенни изисквания. Тези стандарти са направени да покриват единствено лобистки интереси и интересите на три болници в държавата. Това са "Света Екатерина", Александровска и Военно-медицинска академия. Като така са заложени критериите, че да изключват всички други възможни болници като "Света Марина"-Варна, защото колегите във Варна са стигнали до финална права и повече от две години се обучават от екипи в Италия на чернодробни трансплантации, като "Лозенец", като "Пирогов". Идеята е трансплантация от един вид да се прави единствено в една и съща болница и незнайно защо при толкова малко донори в държавата не се развива донорство, а се води една война между трансплантолозите, заяви Джалева.

Министерството на здравеопазването отдавна е оповестило позицията си по случая "Джалева", заявиха от пресслужбата на ведомството по повод твърденията на Джалева.

Д-р Теодора Джалева беше отстранена от поста Изпълнителен директор на Агенцията по трансплантациите в началото на месеца. Официалният мотив е несправяне с работата.

По публикацията работи: Надежда Цекулова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени