Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АМ "Тракия" ще бъде оскъпена заради подпочвени води

Заради подпочвени води, строителството на новото трасе на магистрала "Тракия" в отсечката от Ямбол до Карнобат ще бъде оскъпено. По правилата на еврофинансирането тези разходи са допустими и те ще бъдат възстановени на страната, стана ясно от думите на Лазар Лазаров от Управителния съвет на пътната агенция:

Проблемът, който съществуваше беше по отношение на водното съдържание в строителната почва. В момента екипът за управление на автомагистралата оценява точното разстояние, което ще бъде отразено и за което ще има допълнителни инженерни мероприятия, които трябва да се изпълнят за да може магистралата дабъде построена, които ще оскъпят строителството, но не мога да ви кажа в момента с колко.

Заместник-строителния министър Георги Прегьов посочи, че оскъпяването няма да бъде компенсирано от бюджета:

Но това няма непременна следствена връзка с анексиране на договора. Тези разходи, по наше мнение, са допустими разходи. Така, че няма да бъде компенсирано със средства на държавния бюджет

Лазар Лазаров припомни, че за този участък на магистралата е имало претенции от изпълнителя за наличие на "слаби" почви по трасето, които не са били отразени в инвестиционния проект. Проверка от независима лаборатория доказва, че има такива почви.

По публикацията работи: Таня Милушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна