Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Младенов: България не дели паметниците си

Снимка: БГНЕС

България не дели по никакъв начин паметниците, които са част от нейното историческо наследство. Това заяви в Страсбург министърът на външните работи Николай Младенов, който говори пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Той получи и въпроси за спазване правата на турското малцинство и за намеренията на България в областта на ядрената енергетика.

Дали и как България смята да запази паметника на Съветската армия от редовните вандалски актове, попита депутат от Молдова. В отговор Николай Младенов каза, че България отдава еднакво значение на паметниците, които са част от историята й и не ги дели. Случаят от последните дни министърът определи като интересен опит за артистична интерпретация на историята, който се приема от част от българското общество, но добави, че паметникът вече е възстановен и че правителството взима мерки да запази от екстремистки действия и този и всички останали паметници.

За провокациите около софийската джамия, за които попита турски депутат, Николай Младенов увери, че са били осъдени от българския парламент и политическата класа у нас, че се търсят извършителите и се прави всичко необходимо за предотвратяване на подобни актове занапред.

България ще развива енергийната си политика в съответствие с най-високите европейски стандарти за сигурност, увери Николай Младенов в отговор на друго питане, на гръцки депутат, дали не смятаме да преосмислим политиката си в областта на ядрената енергетика.

Иначе основна тема от изказването на българския външен министър пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа беше "арабската пролет" и помощта, която държави като нашата, могат да окажат за по-бързата демократизация на арабския свят.

По публикацията работи: Диана Чепишева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени