Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България настоява да се присъедини към Шенген при сегашните условия

Премиерът Бойко Борисов
Снимка: БТА

България ще настоява да се присъедини към Шенген при сегашните условия, а след това е готова да покрива и допълнителни критерии. Това заяви премиеръйт Бойко Борисов при пристигането си в Брюксел за заседанието на Европейския съвет.

Разширяването на Шенгенското пространство не е тема на това заседание, но малко преди началото му стана ясно, че Холандия иска да прокара в заключенията текстове, които могат да затруднят нашето присъединяване и да го обвържат с допълнителни критерии.

Според Борисов, ако има допълнителни изисквания по линия на укрепване на шенгенското споразумение, те трябва да са валидни за всички страни и България също ще ги изпълни, но след като стане част от него:

Към днешна дата всичко, което имаме като критерии, възложени от Брюксел, 100% са изпълнени и сме твърдо да има дата, едно решение за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. А след това, разбира се, сме готови ако има допълнителни критерии, каквито за всички страни, такива и за нас, да ги изпълняваме.

По темата, която се очаква отново да бъде основна - спасяването на Гърция, Борисов се разграничи от позициите на някои европейски лидери, че не бива до безкрайност да се наливат в гръцката икономика пари, които могат да помогнат за растежа на други, финансово дисциплинирани държави-членки:

Братският гръцки народ на нас ни е съсед и във всички случаи ние ще бъдем на позиция да се помага максимално на Гърция, за да имаме стабилен съсед. Имаме доста нестабилни съседи, до преди 15 години имаше войни на Балканите, изпоклаха се маса народи и затова ние искаме да има стабилност на Балканите, а това значи просперитет.

Въпреки препоръките за строга фискална политика и ръст на доходи само при ръст на производителността, няма проблем България да вдигне минималната заплата и вдовишките пенсии, защото това е вид социална политика, каза още премиерът.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени