Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на международния печат

Снимка: ЕПА / БГНЕС

България е най-бедната страна в ЕС, пише Российская Газета, цитирайки данни на Евростат за нивото на БВП на глава от населението.

Данните на ЕС отхвърлят аргумента, че Турция е прекалено бедна, за да се присъедини, пише по темата турският Заман.

Последиците в отношенията с Гърция след издигането в Скопие на паметник на Александър Велики коментират македонските Утрински весник и Вечер. Паметникът Воин на кон усложни преговорите за името между Македония и Гърция, пишат двата вестника.

"Гръцкият кабинет получи вот на доверие в парламента", пише руското финансово издание РБК Дейли. Водещите европейски политици въздъхнаха с облекчение, тъй като Гърция ще продължи да изпълнява условията, поставени й от Евросъюза и МВФ, допълва изданието.

Коммерсант добавя, че в Гърция се очаква все по-голяма вълна от недоволни, тъй като предстои парламентът да разглежда програмата за съкращаване на бюджетните разходи за периода до 2015 г.

Обявеното от американския президент Барак Обама поетапно изтегляне на 33 000 американски военни от Афганистан също е водеща тема за чуждите издания. За британския Дейли телеграф то намирисва по-скоро на политическа пресметливост. Вашингтон не трябва да спира да наблюдава внимателно Пакистан, докато изтегля военните си от Афганистан, твърди Ню Йорк таймс. Изтеглянето на повече от 5000 американски военни тази година ще изложи на риск значителните победи, извоювани там през зимата предупреждава Гардиън. Американският Вашингтон пост посвещава серия от анализи на темата. В тях се отбелязва, че Обама не е изтъкнал достатъчно убедителни аргументи за решението си.

Френският Фигаро съобщава, че командването на НАТО разработва нови планове за борба срещу режима на либийския лидер Муамар Кадафи.

Руският печат коментира вчерашния отказ на руското министерство на правосъдието да регистрира опозиционната Партия на народната свобода със съпредседатели Михаил Касянов, Борис Немцов, Владимир Милов и Владимир Рижков. Отказът ще предизвика радикализация на политическия живот в Русия, прогнозира Независимая газета.

По публикацията работи: Маргарита Дойчинова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени