Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият директор на ФАО ще бъде избран днес

Цените на земеделските продукти ще продължават да растат през следващите няколко години, предупреди организацията на ООН по прехрана и земеделие - ФАО. Представители на 191 държави ще изберат в Рим новия генерален директор на организацията, пред когото има големи предизвикателства.

За поста кандидатстват шестима души, които вчера след обяд изложиха пред асамблеята своите програми за развитието на ФАО. Основното съперничество обаче е между представителя на Бразилия – Жозе Грациано да Силва, бивш министър по борбата срещу глада в правителството на Лула, и бившия министър на външните работи на Испания от правителството на Сапатеро – Мигел Моратинос. Предполага се, че именно един от двамата ще наследи досегашния генерален директор на ФАО - Жак Диуф, който се задържа на поста си цели 18 години.

Новият ръководител на ФАО ще има нелеката задача да убеди международната общност да отделя повече средства в помощ за прехраната на гладуващите по света 925 милиона души, за които сега се отпускат само един милиард долара на всеки две години.

По публикацията работи: Ирина Стоилова -кор. на БНР в Рим

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени