Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ривър Плейт" изпадна, феновете запалиха стадиона и Буенос Айрес

Феновете на "Ривър плейт" се сбиха с полицията, след като футболистите на тима изпаднаха във втора дивизия
Снимка: AP

 

Масови безредици последваха футболния мач в аржентинската столица Буенос Айрес, след който легендарният клуб "Ривър плейт" изпадна във втора дивизия за пръв път в 110-годишната си история. Първият плейоф с "Белграно" за определяне на изпадащия отбор "Ривър плейт" загуби като гост с 0:2, а като домакин завърши наравно - 1:1.

Насилието започна още преди да завърши мачът. Гневни фенове започнаха да замерят играчите на "Ривър плейт" със седалки и други предмети, откъртени от трибуните. Полицията атакува запалянковците с мощни струи вода, като размириците са пренесоха извън 50-хилядния стадион "Монументал".

На всеки изход чакаха полицейски части с палки и щитове, а отгоре кръжаха хеликоптери. Зоната около стадиона приличаше на бойно поле, като футболните хулигани нападаха органите на реда с камъни, влизаха в ръкопашни схватки, палеха контейнери за смет и автомобили, трошаха улични заграждения, рушаха магазини, а полицията отвръщаше със сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми.

В потушаването на размириците се включиха 2 200 полицаи - вероятно най-мащабната полицейската операция, свързана с футболен мач в Аржентина. Има съобщения, че в някои части на стадиона има пожар, а изглежда феновете са изкъртили доста седалки, които използваха като средство за бой., посочва агенцията. Телевизионни кадри показаха как 45 минути след края на мача няколко линейки влизат в стадиона и как лекари помагат на ранените. От службите за спешна помощ казаха, че има 55 ранени, но не съобщиха за смъртни случаи.

Аржентина е домакин на турнира "Копа Америка", чийто първи мач е идния петък. На стадиона на "Ривър плейт" беше предвидено да се играе финалният мач от турнира, но това едва ли ще стане след погрома по трибуните.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна