Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите от новия турски парламент полагат клетва

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В Анкара ще бъде открито 24-то Велико национално събрание на Турция, съставено след парламентарните избори на 12 юни т.г. В 15.00 часа ще започне процедурата по полагането на клетва от 550-те народни представители.

Парламентът се открива в напрегната обстановка, която може да се превърне в политическа криза. Висшата избирателна комисия миналата седмица анулира избора на кюрдски депутат, а също и на депутати от опозиционната Народнорепубликанска партия и Партията на националистическото действие, които се намират в затвора и макар и законно избрани нямат достъп до парламента.

В знак на протест кюрдските депутати обявиха, че ще бойкотират заседанието и клетвата. Очаква се и една част от депутатите на Народнорепубликанската партия да не се явят на клетвата. Сигурното е обаче, че 327-те депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган ще бъдат в пълен състав на днешната клетва.

Предвид на напрежението Съветът за национална сигурност се събра на извънредно заседание. Президентът Абдуллах Гюл отложи официалните си визити в България и в Черна гора.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна