Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приближените на Кадафи да го предадат на съда в Хага, призова Морено-Окампо

Луис Морено-Окампо
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Главният прокурор на Международния наказателен съд в Хага призова приближените на либийския лидер Муамар Кадафи да го предадат на съда. Луис Морено-Окампо заяви, че вътрешният кръг на Кадафи трябва да реши дали да бъде част от проблема или от решението в Либия.

Прокурорът проведе пресконференция във вторник, след като в понеделник съдът в Хага издаде заповеди за арест на Муамар Кадафи, един от синовете му, Сейф ал-Ислам, и шефът на разузнаването на Либия, Абдула ал-Сенуси, по обвинения за престъпления срещу човечеството.

Справедливостта ще възтържествува в Либия, каза Морено-Окампо пред репортери в седалището на съда в Хага.

Заповедите за арест изолират Кадафи и правителството му, но трибуналът не разполага с полицейски сили, които да изпрати в Либия, за да арестуват лидера на джамахирията. Прокурорът обясни, че силите на НАТО, които изпълняват въздушни удари в подкрепа на либийските бунтовниците и в защита на цивилното население, също нямат мандат да арестува тримата. Кадафи обаче би могъл да бъде арестуван от либийските бунтовници в лицето на Преходния национален съвет, които вече са изразили желание да помогнат, посочи Морено-Окампо.

Главният прокурор съобщи, че ще продължи да разследва данните и за други престъпленията, извършени от режима на Кадафи.

Офисът на прокурора ще продължи да разследва нови престъпления по отношение на институциите в Либия и по-конкретно обвиненията за изнасилвания, както и усилията за прикриване на престъпленията, каза още Луис Морено-Окампо.

Либийският режим отхвърли заповедите за арест. Решението е прикритие за НАТО, която все още се опитва да убие Кадафи, заяви по този повод Мохамед ал-Гамуди, правосъден министър на Либия. Калед Каим, заместник-външен министър, реагира, като каза, че съдът в Хага функционира като средство на европейската външна политика.

По публикацията работи: Ал Джазира/Би Би Си / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна