Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на афганистанската банка избяга в САЩ, страхувайки се за живота си

Абдул Кадир Фитрат
Снимка: ЕПА / БГНЕС
Гуверньорът на Централната банка на Афганистан, Абдул Кадир Фитрат, е напуснал и поста, и страната, твърдейки, че животът му е в опасност заради разследване на измами. Фитрат каза, че правителството се е намесило в усилията му да уличи хората, виновни за корупционни схеми в частната банка "Кабул банк".

Финансистът в момента се намира в САЩ, където има постоянно жителство, и е категоричен, че няма да се върне в Афганистан.

Говорител на афганистанското правителство заяви, че оставката на Абдул Кадир Фитрат е равносилна на измяна. Уахид Омар, говорител на президента на Афганистан Хамид Карзай, каза също, че самият Фитрат е обект на разследване.

Злоупотребите в "Кабул банк", най-голямата частна афганистанска банка, почти доведоха до нейния фалит през 2011 г. Според следователи банката е раздала неподходящи заеми на стойност стотици милиони долари. Банката борави с по-голямата част от държавните пари за заплати, включително възнагражденията на полицаите и учителите. "Кабул банк" беше извадена от затруднението през септември, но Централната банка пое контрола върху финансите й. Президентът Карзай пое ангажимент за пълно разследване на замесените в кризата.

Беше информация от надеждни източници, че животът ми е в опасност и не мога да спомена никакви конкретни източници, но беше надеждна информация, обяснил Фитрат решението си да напусне страната пред Би Би Си късно в понеделник. През последните десет месеца по време на кризата с "Кабул банк" непрекъснато настоявах за създаването на специално дело, за създаването на специален трибунал, който да разследва и даде под съд тези, които са замесени в измамата в "Кабул банк", допълни банкерът.

Фитрат допълнил, че е осъзнал, че животът му е в опасност, след като говорил пред парламента и "изложил някои хора, които са отговорни за кризата на "Кабул банк". По-рано през 2012 г. Фитрат публично обяви в парламента имената на няколко високопоставени лица, за които се предполага, че са замесени. Някои от роднините на президента Карзай, включително брат му Махмуд Карзай, също бяха споменати като хора, свързани със скандала. Махмуд Карзай обаче не е обект на официално разследване по отношение на банката.
По публикацията работи: Би Би Си / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени