Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади таланти представиха БНР на международни конкурси в Чехия

Участници в детския фолклорен конкурс Spevachek 2011 – гр. Велке Лосини, Република Чехия
Снимка: Архив
 

Планинското курортно селище Велке Лосини в Република Чехия отново събра млади дарования на традиционния фолклорен конкурс Spevachek. Ежегодно събитието се радва на стотици млади изпълнители на народни песни от цялата чешка република, устремени към големите награди и отличието „Златен певец”. До финалния кръг на тазгодишното издание на Spevachek се класираха 47 деца от Чехия на възраст между 10 и 15 години. Сред тях се представиха и гостите от Румъния, Сърбия, Словакия и България.

11-годишната Надежда Чилингирова, лауреат на радиконкурса „Млади фолклорни таланти” на програма „Хоризонт”, представи БНР и фолклорното ни изкуство с изпълнения на родопски песни пред многобройната публика във Велке Лосини и професионалното жури с председател Ян Рокита – една от легендите на чешкия фолклор. Изпълненията на всички участници бяха излъчени в програмата на чешкото Радио Бърно – медиен партньор на конкурса. От 2004 г. БНР е в тясно сътрудничество с чешката фолклорна асоциация, основен организатор на събитието под председателството на Зденек Пшеница. През месец януари т.г. на гала концерта в Първо студио на БНР, скъп гост бе 14-годишната Камила Шошовичкова – лауреат на чешкия конкурс Spevachek 2010.

Повече за участието и впечатленията на Надежда Чилингирова от детския конкурс ще чуете в интервюто на Евгения Йотова – кореспондент на БНР в Прага, както и изпълнение на родопската песен „Хайде, Калино да идем” под съпровода на гайдарката Елена Иванова. 


В тазгодишното 45-о издание на престижния международен радиоконкурс за млади изпълнители Concertino Praga с втора награда в категория „Фагот” бе отличена 17-годишната Даниела Статкова – възпитаничка на НМУ „Любомир Пипков” – гр. София. Записите, с които младата фаготистка участва в конкурса са направени в БНР. Всички участници в Concertino Praga се представиха пред публика със серия концерти в чешката столица и Южна Бохемия. При откриването с гала концерт в зала „Дворжак” на пражкия Рудолфинум, изпълненията им бяха съпровождани от Симфоничния оркестър на Пражкото радио под диригенството на Ян Кучера. Концертът бе излъчен директно по програма „Валтава 3” на чешкото радио и се ретранслира чрез Европеския съюз за радио и телевизия за страните-членки на организацията.

 Още информация за Concertino Praga 2011 ще чуете от Доротея Петрова – продуцент „Детска музика” в БНР

/ИГ/
По публикацията работиха: Доротея Петрова, Мирослав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна