Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Пенчев: Съдебната система работи лошо

Константин Пенчев
Снимка: Кирчо Стоичков

Остри критики към българската съдебна система отправи националният обществен защитник Константин Пенчев. В предаването "Неделя 150" на "Хоризонт" Пенчев, който е бивш председател на Върховния административен съд, заяви, че съдебната система е в лошо състояние и остро се нуждае от реформа:

За съдебната система имам чувството, че се намираме в безвремието на застоя. Не знам дали си спомняте навремето застоя, когато чакахме с нетърпение да умре поредният съветски ръководител та белким нещо се промени, някаква надежда за промяна да се появи пред нашия хоризонт. Имам чувството, че в момента със съдебната система точно това се случва. Тя има вапюща нужда от реформа, лошо работи, зле е сформирана и така или иначе по една или друга причина никой не се хваща да реформира.

По думите на омбудсмана, проблемите в съдебната система са от години и вече се забелязва масово недоволство у хората:

Прикриваме се с някакви обективни в кавички причини, решение на Конституционния съд, не знам какво си не можело, това не можело, Велико народно събрание. Не може повече така да работи съдебната система. Не е нормално хората, масово, да нямат доверие и дори правилни назначения, дори правилни съдебни решения да бъдат посрещнати със съмнения.

Според Константин Пенчев, цялото общество трябва да стигне до консенсус каква съдебна реформа е необходима.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени