Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Копринка Червенкова: Новите вестници ще бъдат основно оръжие в предизборната битка

Снимка: БГНЕС

През седмицата стартираха два таблоида, които нарушиха традицията на седмичните си събратя. Ежедневният таблоид със сигурност е показателно за развитието на медийната среда в България явление - то определя начина, по който се показват и интерпретират новините. Това е и повод за интервюто с Копринка Червенкова - главен редактор на вестник "Култура". Първият въпрос към събеседничката е случайна ли е появата на двете издания точно сега.

Червенкова смята, че тези два ежедневника ще бъдат използвани в предизборната битка. Те ще са носители на компромати. Отсега се вижда, че агресията на "Всеки ден" е доста ясно откроена и това е логично - отрочето на "Уикенд" плува в свои води. Според събеседничката аудиторията на тези вестници един ден ще бъде употребена като електорат. Засега там няма чисто политически профил на нещата, които се разказват, но в края на август и септември ще видим и това. Пример е вече отдавна течащата битка на "Уикенд" с Меглена Кунева.

Със сигурност има немалък брой граждани, които да искат да четат по-различни издания, но според Копринка Червенкова едва ли има място за такива. Проблем е по-скоро оцеляването на сериозните вестници. Според нея сериозната преса по някакъв начин е обречена да бъде губеща. Това е, защото представата за интересност у нас обикновено е жълтото. Съдбата на певиците, футболистите, бандитите - това е интересното за голяма част от читателите.

Прогнозата на Червенкова е, че тези издания няма да съществуват дълго - те ще изпълнят ролята си до изборите и ще изчезнат.

Цялото интервю с Копринка Червенкова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!