Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Il Giardino Armonico - огнени емоции и райска хармония

Il Giardino Armonico в Николайкирхе - Лайпциг, юни 2011 г.
Снимка: Bach-Archiv Leipzig, Gert Mothes

Ансамбъл Ил Джардино Армонико е един от най-възхитителните на световната сцена – изпълненията му, пълни с жар и енергия, която можеш буквално да усетиш физически, го нареждат сред малкото на върха. Защото ансамбли със старинни инструменти, специализирани в бароковата музика, има вече много, но в елита са само тези, които те оставят без дъх.

Участието на Il Giardino Armonico на Баховия фестивал 2011 в Лайпциг бе обусловено от тазгодишното мото „…по италианския вкус”. И тъй като лайпцигчани явно могат да си позволят най-отбрани гости, италианците бяха в центъра на вниманието с концерт в пищната църква „Свети Николай” или както там е известна – Николайкирхе – в нея и в Томаскирхе Йохан Себастиан Бах е бил органист в последните 27 години от живота си.

Концертът на Il Giardino Armonico бе под диригентството на Джовани Антонини – основател и ръководител на състава – голямо име в изследването и прилагането на историческите изпълнителски практики. Много съществено беше и присъствието на двете солистки: певиците Роберта Инверници – сопран и Бернарда Финк – мецосопран. Двете солираха в баховата версия на "Стабат Матер" от Перголези. Още след смъртта на неаполитанския композитор, който си е отишъл от света едва на 26 години, но пък е бил вече прочут, музиката му е удивила Бах и той е направил преработка с някои авторски добавки и с превод на текста на немски. И именно тази преработка на Бах бяха сложили Il Giardino Armonico в програма си до Мотет от Франческо Братоломео Конти и инструментални пиеси на Корели и Торели - по италианския вкус!

Чуйте още за концерта в репортажа на Ирена Гъделева, интервю с концертмайстора Стефано Барнески и изпълнения на ансамбъл Il Giardino Armonico.

По публикацията работи: Алегро виваче
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени