Доайенът на пиринската песен Роза Цветкова навърши 80 години

Роза Цветкова като солистка на ансамбъл „Филип Кутев” с част от сопраните на хоровия състав
Снимка: личен архив

Запее ли песента, притаяваш дъх и се пренасяш в подножието на Пирин, за да погледнеш към висините, за да усетиш духа на пиринци и техния мироглед към всичко, което заобикаля гостоприемните жители на Югозапада. Там в малкото китно селце Хотово, разположено между градовете Мелник и Сандански на 21 юни през 1931 г. се ражда доайенът на пиринската народна песен – Роза Цветкова, ярък наследник на изворната, първична музикална традиция на Пиринския край.

Талантът на първата изпълнителка на пирински песни в редиците на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” се проявява в ранна детска възраст. Първоначално пее в семейната среда, на седянки, празнични поводи, съпровождана от майчиния глас, който подтиква малката Роза да се отдаде изцяло на красивата народна песен. Съвсем естествено е двугласното пеене в тази част на страната да обедини гласовитите – майка и дъщеря, запявайки песни като „Надига се Стоян хайдутин”, запазена до днес в архивния фонд на БНР. Майка й Иванка Цветкова „води” мелодията, а Роза „влачи” основния бурдониращ тон. Ученичка 11 клас в гимнацията в гр. Сандански, гласът на Роза Цветкова докосва сърцата на видните фолклористи: Филип Кутев, Райна Кацарова, Елена Стоин, Иван Качулев, след което идва поканата за новосъздадения Държавен ансамбъл за народни песни и танци. Коприненият глас вдъхновява маестро Филип Кутев да създаде едни от най-изящните хорови партитури върху песни из репертоара на Роза Цветкова /„Айде слънце зайде”, „Кажи, кажи, Ангьо мори”/.

В студиото на програма „Хоризонт” с подарък от екипа. Снимката е изработена от г-жа Дора Младенова


Това е изпълнителката – първообраз на най-известните и популярни пирински песни, обичани от поколения българи: „Сестра кани брата на вечеря”, „Зайди, зайди ясно слънце”, „Лозо, Лозано”, „Айде пушка пукна”, „Панаир ми се сбираше” и мн.др. Но дали днес знаем, че именно Роза Цветкова е певицата издирила тези песенни находки от селища като Огражден, Пирин, Беласица, Горешево...

Нека по-често младите изпълнители, които презаписват старите песни, да се обръщат към първоизточника, горчиво споделя Роза Цветкова.

А какъв глас, какъв изказ на текста, какво дихание, фраза, орнаментика... Разнообразни по мелодика, ритмика и тематика, песните на Роза Цветкова са ярко отражение на бита и нравите на жителите в Пиринския край. Всичките й изпълнения за любов, мъка, борба, радости и веселия, мегдански хора, ни отвеждат в едно друго пространство, носещо емоционалното въздействие върху публиката и радиослушателя.

Над 50 са регистрираните солови записа във фонотеката на БНР, обработени от Коста Колев, Христо Тодоров, Георги Минчев, Божидар Абрашев, Николай Кауфман и др., някои от които издадени на грамофонни плочи. Като солистка на ансамбъл „Филип Кутев”, сопрановият глас на артистката Роза Цветкова се вплита в различни камерни състави. Пее в квартета на „Полегнала е Тодора”, в трио с Янка Младенова и Стояна Лалова /„На пат йодам, за пат прашам”/, както и с различни концертиращи групи. На 21 юни т.г. Роза Цветкова посрещна своя 80-ти рожден ден със слушателите на програма „Хоризонт” от студио 10 на БНР. Макар трудноподвижна, лъчезарната Роза с красивите сини очи, отново с умиление и радост прекрачи прага на Радиото, за да поднесе своите пирински песни пред слушателите. Млади и стари, чрез ефирните телефони и скайп връзка поздравиха с ласкави думи Роза Цветкова.

И на 80-тия рожден ден пиринската певица е прегърната от обичаната си дъщеря Златка Пашова и нейното семейство

Ето какво споделят и най-младите за певицата в интернет пространството:

За мен Роза Цветкова е най-великата българска певица. Гласът – звънлив и ясен. Съпроводът - прекрасно запълващ общата звукова картина. Днес рядко ще срещнем толкова красив глас.

Роза Цветкова е перлата на пиринското пеене, показваща с гласа си един неповторим и уникален стил. Хубаво е младите изпълнители от тази област да се обръщат към нейното творчество. Има какво да научат.

В анотация към една от дългосвирещите грамофонни плочи, фолклористката Елена Огнянова пише:

Роза Цветкова е една от най-лиричните, най-емоционалните и с висока култура на изпълнение народна певица. Тя носи в себе си ярък певчески талант, сладък глас и неподражаемо майсторство във всичките възможни нюанси. Многообразен като разноцветна свежа китка, набрана из Пирина, е песенният репертоар на Роза Цветкова. Тя сякаш с някаква ненаситна жажда е поемала великолепните песни на своя край, пречупила ги през своя творчески чародеен изпълнителски талант, за да ги поднесе на многобройните си слушатели
.

Участието на Роза Цветкова в „Музикална шарения” ще чуете от звуковия файл.

ДА НИ Е ЖИВА И ЗДРАВА!

/ИГ/
Още от категорията

Детският радиохор на БНР изнесе два престижни концерта в Будапеща

Ден след участието си в грандиозния концерт в зала „Бела Барток“ по повод 75-ата годишнина от основаването на Симфоничния оркестър на Унгарското национално радио, Детският радиохор имаше самостоятелна изява в Пиаристката църква на Будапеща. Това е най-старият католически храм в унгарската столица от 12 век, с прекрасна акустика и крипта, съхранила..

публикувано на 13.11.18 в 17:15

Защо изкуството на Yamato има магична сила

Японските барабанисти Yamato за седми път са в България, но за първи път ще свирят и във Варна на  13.11. Каква е тайната на тейния успех, разказва Маргарита Борисова. Древното магично изкуство на ритъма въздейства и днес с пълна сила върху сетивата ни и сигурно не си даваме сметка, че  за да бъде така, музикантите  от трупата водят особен живот...

публикувано на 13.11.18 в 16:35
Група P.I.F.

P.I.F. представят албум със слънчево/облачни песни на две сцени

Сборен албум с най-популярните си слънчеви и облачни песни ще представят в една вечер с много рокендрол момчетата от P.I.F. (концертът е на 7 декември в столичния клуб City Stage). „Тази вечер ще е изключително специална за нас, защото удоволствието ще бъде умножено по две – ще свирим на две сцени, като всеки от бандата ще има по два сета..

публикувано на 13.11.18 в 13:47

Boyzone издават прощалния си албум

Тази седмица ирландците от "Бойзоун" издават седмия си албум, който е обявен и като последен в тяхната дискография. Световната премиера е на 16 ноември, а заглавието на диска е Thank You & Goodnight .   Излизането на компилацията, в която има и няколко нови песни, съвпада с 25 -годишнината от създаването на "Бойзоун", една от най-известните бой..

публикувано на 12.11.18 в 17:07

Музикалната академия в София отдава почит на акад. Марин Големинов

Продължават събитията, с които се отбелязва 110-годишнината от рождението на големия български композитор акад. Марин Големинов. Днес под мотото "Звуковата вселена на Марин Големинов" в голямата зала на Националната музикална академия в София ще има специален концерт, организиран от Мила Павлова и фондация "Музикартисимо", съвместно с академията. Мила..

публикувано на 12.11.18 в 15:01
Един от първите български професионални композитори - Панайот Пипков, създател на химна

Китката – романтичното детство на българската професионална музика

Петко Наумов, Димитър Хаджигеоргиев, Александър Кръстев, Емануил Манолов, Панайот Пипков – първите български професионални композитори, получили началното си музикално образование предимно от чешки музиканти, които около Освобождението пристигат в България да сеят музикална грамотност. Голямата част от тези апостоли на българската духовност..

публикувано на 12.11.18 в 08:20

Vocal Sampling - затворете очи и чуйте Куба!

Vocal Sampling - акапелният еквивалент на популярната кубинска група Buena Vista Social Club! Така най-кракто и образно бихме могли да опишем вокалното изкуство, което ни предлагат шестимата мъже. Vocal Sampling - да изсвириш Куба с гласове! Ансамбълът от гласове Vocal Sampling е създаден през 1989 г. в университета..

обновено на 11.11.18 в 16:13